Utsikt-vid-Roea-broa1.jpg

Vi samarbetar med

http://www.aspamarken.se/res/default/vuxenskolan.gif

 Norra Aspamarkens   bygdelag  lägger kanalisation för ett kommande fibernät i bygden med stöd från EU.

EU-logotype.jpg

PICT2878-2.JPG

Fagertärn  inte bara röda näckroser!  Platsen är värd ett besök även andra årstider.

2009

Naturnatta ( natten mellan 5 och 6 juni) så vandrade ett 20-tal runt Fagertärn. Vi startade vid 9-tiden på kvällen och efter ett par timmars vandring i den tysta försommarnatten så återvände vi till parkeringsplatsen och åt vår medhavda matsäck. 

PICT2883-6.JPG 

PICT2376.JPG1 söndagen i juli ordnas årligen Fagertärns-träffen, ett samarbete mellan Askersunds kommun, Olshammars-gården och Norra Aspamarkens bygdelag. 

Då erbjudes en guidad tur runt Fagertärn. En vandring i kuperade träng...och sedan tillbaka på den gamla järnsvägbanken.

Järnvägsbanken utefter strandkanten har anpassats så att det numera går att ta sig fram med rullstol. Det finns bänkar oh bord att sitta och ned vila sig vid.

En lättgången promenad mitt i den friska doften från gran och tall.

PICT2356.JPGJuli 2008 -redan efter någon månad så spirar örnbräken i den svarta marken.

Bygdelaget har de senaste åren även gjort en vandring till de närbelägna brandfälten, som är ett minne av den i juni 2008 svårsläckta skogsbrand som härjade  i området vid Holmsjötorp i närheten av Fagertärn. Ett område stort som 160 fotbollsplaner brändes. Brandröken låg över trakten i fler veckor och bränder blossade upp då och då.

Det är intressant att se hur naturens krafter återerövrar den svedda marken. Hur den stora underjordiska förbanken väcks till liv och här spirar växter som väntat på branden. Det behöver hettas upp för att gro. Svedjenävan är ett exempel på en sådan art.  Vi såg en ynka liten näva förra året.

brand_svedjenava.jpg

Brandnävan till hör också de växter som kräver en skogsbrand för att gro och växa.  Brandnävan växer inte här utan östligare ut i Sverige. Men svedejnävan liknar brandnävan.

Det är bara det första året efter en skogsbrand som man har chansen att se dessa nävor.

PICT3073.JPG

Augusti 2009...blååteln svävar fram på marken. Jorden runt om har bränts bort.

 

©2005 Norra Aspamarken. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: måndag 9 juni 2014.